Moleculaire motoren
Avondlezing door dr. Sander J. Wezenberg (RuG) georganiseerd door de Bossche Chemische Kring.
Samenvatting
Is er een wereld mogelijk waarin moleculaire nanomachientjes belangrijke taken uitvoeren in ons dagelijks leven? Deels leven we al in zo’n wereld: De natuur gebruikt bijvoorbeeld verschillende biologische motoren om energie om te zetten in arbeid en beschikt met eiwitregulatie over een enorm geavanceerd dynamisch regelsysteem. Deze biologische functies zijn een grote bron van inspiratie voor wetenschappers werkzaam in het veld van de moleculaire nanotechnologie.
In 1999 ontwikkelde de onderzoeksgroep van Prof. Ben Feringa aan de Universiteit van Groningen ‘s werelds eerste synthetische moleculaire motor. Een molecuul dat zich onder invloed van licht gedraagt als een soort propeller. Later volgden vele toepassingen met als hoogtepunt een moleculaire nano-auto met vierwielaandrijving. Het blijft een enorme uitdaging om moleculaire motoren nuttig werk te laten verrichten, maar het begin is gemaakt. Hoe ver kunnen we gaan en wat brengt de toekomst?
In deze lezing bespreek ik de huidige kennis en mogelijkheden op het gebied van synthetische moleculaire motoren en de relatie tot biologische systemen. De nadruk licht op motoren die worden aangedreven door licht en de manier waarop deze kunnen worden gebruikt om bijvoorbeeld de bindingsaffiniteit van receptoren of materiaaleigenschappen te beïnvloeden. Centraal staat de vraag: Hoe kan licht omgezet worden in een gecontroleerde beweging op nanoschaal en hoe zet je deze om in een mechanische en dynamische functie? Dit zijn fundamentele uitdagingen die de basis zullen leggen voor de moleculaire nanomachines van onze toekomst.
CURRICULUM VITAE DR. SANDER J. WEZENBERG
Dr. Sander J. Wezenberg (Apeldoorn, 26 januari 1981) studeerde scheikunde aan de Radboud Universiteit van Nijmegen, waarna hij naar Spanje verhuisde voor zijn promotieonderzoek aan het Catalaans Instituut voor Chemisch Onderzoek (ICIQ, Tarragona). Hij promoveerde cum laude in 2011 op het gebied van de supramoleculaire chemie en zijn proefschrift werd onderscheiden met de” Premio extraordinario de doctorado”. Hij doorliep ook stages bij de Universiteit van Barcelona (Spanje) en Northwestern University (Illinois, VS). Na zijn promotie vertrok hij naar Zwitserland voor zijn postdoctoraal onderzoek aan de ETH Zürich. In 2014 ontving Sander een Veni beurs van de Nederlands Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) en sindsdien werkt hij aan de Universiteit van Groningen. Zijn voornaamste onderzoeksinteresse ligt op het gebied van moleculaire schakelaars en motoren, niet-covalente interacties en zelf-assemblage.
Introducé(e)s zijn van harte welkom.
Graag vooraf bericht als u verwacht te komen.
Stuur daartoe een mail naar tcj.gribnau@planet.nl.
Meer informatie over deze en andere lezingen is te vinden op www.beceka.info.