Over There will be another nasty virus

There will be another nasty virus

There will be another nasty virus

Biologische dreigingen en de counter measures

Avondlezing door dr. Stef Stienstra, georganiseerd door de Bossche Chemische Kring

Samenvatting
Zoönotische ziekten vormen een grote dreiging, omdat bevolkingen geen natuurlijke of vaccin-geïnduceerde immuniteit hebben, zoals duidelijk werd tijdens de Ebola-uitbraak van 2014. De Ebola-stam in West-Afrika was door mutatie meer infectieus, waardoor de kans op verspreiding groter was, ondanks dat deze minder dodelijk was dan oudere stammen.
De Ebola-uitbraak in West-Afrika wekte nieuwe interesse op om te investeren in wereldwijde volksgezondheid om de verspreiding van besmettelijke ziekten te voorkomen. De aandacht is nu gericht op het beperken van de verspreiding van COVID-19 en vergelijkbare uitbraken, wat het belang benadrukt dat gezondheidssystemen voorbereid moeten zijn op opkomende zoönotische ziekten en dat betere communicatie naar het publiek nodig is om infectieverspreiding te beperken.
Veel gezondheidssystemen zijn onvoldoende getraind om dergelijke uitbraken van nieuwe infectieuze ziekten aan te pakken. NGO’s richten zich vaak op curatieve zorg en ontbreekt het hen aan ervaring met biologische dreigingen, waarvoor militaire eenheden in het kader van bio-defense wel zijn opgeleid.
De UNMEER-missie in West Afrika bracht op unieke wijze militaire en civiele actoren samen om een biologische dreiging te bestrijden. Dit benadrukt de noodzaak van betere bescherming voor zorgverleners en slimmere systemen om de verspreiding van ziekten te herkennen en voorkomen.
Zowel biosecurity als biosafety zijn cruciaal, omdat het misbruik van gevaarlijke micro-organismen of de creatie van schadelijke pathogenen met technologieën zoals CRISPR-Cas een groeiend risico vormt. Zoönotische ziekten zoals miltvuur, pokken en hemorragische koortsen worden beschouwd als mogelijke biowapens, en uitgebreide maatregelen, waaronder bio-watch-programma’s om opkomende pathogenen te monitoren, zijn essentieel voor een veiliger samenleving.

CV
BCK-StienstraStef Stienstra is afgestudeerd in zowel (bio)chemie als geneeskunde en voltooide recent een 40-jarige carrière als officier bij de Nederlandse krijgsmacht, waar hij diende als Subject Matter Expert (SME) op het gebied van CBRN (Chemische, Biologische, Radiologische en Nucleaire) defensie. Hij geeft nog steeds les aan de NAVO School in Oberammergau, Duitsland, en het Joint NATO CBRN-Defense Centre of Excellence in Vyskov, Tsjechië, over CBRN-gerelateerde onderwerpen. Daarnaast is hij gastprofessor aan de Universiteit van Rome Tor Vergata, waar hij doceert voor het CBRN-masterprogramma.
Stef is een expert in civiel-militaire samenwerking en is ingezet op verschillende militaire missies in Azië en Afrika. Hij behaalde een diploma in “Organisatie van Internationale Organisaties, VN-structuren en NGO’s” aan de Harvard University, Cambridge, MA, VS, naast tal van andere postdoctorale certificeringen. Hij heeft strategische speciale projecten uitgevoerd voor het Ministerie van Defensie, zoals het ontwikkelen van “missieveiligheid”-concepten, en was co-auteur van de recente Nederlandse Defensie-Industrie Strategie.
In 2014 was hij lid van het NKS (Nuclear Knowledge Summit) team tijdens de Nuclear Security Summit (NSS) in Den Haag.
Hij heeft 41 peer-reviewed wetenschappelijke publicaties geschreven en meer dan 400 artikelen in vakliteratuur, en hij is de uitvinder bij drie patenten op het gebied van dermatologie en bloedcellen.
In zijn meest recente rol bij het Nederlandse Ministerie van Defensie ontwikkelde Stef het Bio-DID-Cap (bio-detectie, identificatie en diagnosesysteem), dat zal worden getest via het CD&E (Concept Development & Experimentation) proces in samenwerking met TNO in Nederland. Dit project is vergelijkbaar met het Amerikaanse BioWatch-programma, waarvoor Stef ook als adviseur heeft gediend.
Daarnaast heeft Stef PACE-oefeningstrainingen over asymmetrische aanvallen georganiseerd voor de Europese Commissie en deelgenomen aan missies voor de Europese Unie (EU) CBRN Risk Mitigation Centers of Excellence. In deze rol heeft hij lokale CBRN-experts in Afrika en Azië opgeleid via verschillende Europese initiatieven.

Introducé(e)s zijn van harte welkom.

Graag vooraf bericht als u verwacht te komen.
Stuur daartoe een mail naar secretaris@beceka.info.

Meer informatie over deze en andere lezingen is te vinden op www.b-c-k.nl.

Prijzen

Gasten kunnen zich opgeven bij Ton Benders, secretaris@b-c-k.nl of tel 06 45100743.