Over Light from Within: Materie Bekijken van Binnenuit

Light from Within: Materie Bekijken van Binnenuit

Light from Within: Materie Bekijken van Binnenuit

Avondlezing door dr.ir. Joris Sprakel (Fysische chemie & zachte materialen, Wageningen UR) georganiseerd door de Bossche Chemische Kring.

Samenvatting
De eigenschappen van alle materialen, of het nu de nieuwste high-tech plastics voor de ruimtevaart industrie betreft of de biomaterialen in ons lijf die zorgen voor biologische functionaliteit, worden bepaald door de interacties, rangschikking en dynamica van de molecular bouwstenen waaruit ze zijn opgebouwd. Gedurende jaren was het leggen van het verband tussen de moleculaire realiteit met de eigenschappen die we waarnemen met het blote oog gebaseerd op modellen om de moleculaire schaal te bevatten.

In deze lezing zal ik een aantal voorbeelden geven hoe mijn onderzoeksgroep werkt aan nieuwe methoden, gebaseerd op de interactie van licht met moleculen en nanoschaal bouwstenen, waarmee we het moleculaire domein, diep binnenin complexe materialen, zichtbaar maken. Zo zal ik bijvoorbeeld bespreken hoe we nu voor het eerst zichtbaar kunnen maken hoe slimme moleculen in de nieuwste ruimtevaartplastics zichzelf kunnen repareren na het oplopen van schade, en hoe we het complexe bouwproces van een enkel virusdeeltje in kaart kunnen brengen. Ik zal eindigen met een kort perspectief waar deze ontwikkelingen in de komende jaren toe gaan leiden.

Curriculum Virtae dr. Joris Sprakel 

  • Promotie in de fysische chemie bij prof. Cohen Stuart (cum laude), een studie aan de complexe fysica van zelf-assemblerende polymeren
  • Postdoctoraal fellowship aan Harvard University, bij prof. David Weitz
  • Sinds 2011 groepsleider en associate professor aan Wageningen Universiteit. Het SprakelLab, mijn onderzoeksgroep, bestaat momenteel uit 15-20 studenten, promovendi en postdocs, waarin onderzoek plaatsvind op het grensvlak van de scheikunde en natuurkunde. Het centrale thema in ons onderzoek is het i) ontwikkeling van slimme nieuwe methoden om processen zichtbaar te maken die tot op heden verborgen bleven en ii) het begrijpen hoe de complexe eigenschappen van (bio)materialen ontstaat uit de dans van moleculen op de nanoschaal.

Introducé(e)s zijn van harte welkom.

Graag vooraf bericht als u verwacht te komen.
Stuur daartoe een mail naar tcj.gribnau@planet.nl.

Meer informatie over deze en andere lezingen is te vinden op www.beceka.info.